V roku 2012 dostali základné a stredné školy 69 reformných učebníc

27.12.2012 Bratislava

Celkovo 69 titulov nových reformných učebníc (vrátane učebníc pre školy s vyučovacím jazykom maďarským) bolo dodaných v tomto roku do základných a stredných škôl.
Išlo o 59 učebníc pre všeobecnovzdelávacie predmety, ostatné tituly boli určené pre odborné predmety. Distribuovali sa v celkovom náklade 1 354 600 kusov, za ktoré ministerstvo zaplatilo sumu 2 859 640 eur. Naďalej tak chýba školám s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským 34 titulov nových reformných učebníc (vrátane prekladov do maďarského jazyka).
Prioritou ministerstva bolo zabezpečiť v tomto roku najmä nové učebnice pre posledný reformný ročník – 9. ročník základnej školy a 4. ročník gymnázia s osemročným štúdiom. I keď z dôvodu rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie bola súťaž na predmet zákazky „Nákup učebníc 9+“ vo svojej finálnej fáze zrušená, z celkového počtu 39 titulov, ktoré boli predmetom súťaže, sa podarilo rokovaním s vydavateľstvami v priebehu školského roka 2012/2013 dodať do škôl 30 titulov nových učebníc. Okrem toho ministerstvo zabezpečilo 18 verejných obstarávaní postupom rokovacích konaní bez zverejnenia, a to na prvé vydania nových reformných učebníc, ako aj reedície. Ďalšie verejné obstarávania na tvorbu takmer 400 titulov nových učebníc pre všeobecno-vzdelávacie aj odborné predmety pre základné školy, školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a stredné školy rezort školstva pripravuje.
Finančné prostriedky vyčlenené na nákup a distribúciu učebníc v roku 2012 predstavovali po navýšení sumu 8,5 milióna €. Prostredníctvom tejto sumy sa školám podarilo zabezpečiť 660 titulov rôznych druhov učebníc v printovej podobe, čo predstavuje približne 3 milióny kusov učebníc v celkovom objeme 844 ton. Z uvedeného počtu distribuovaných učebníc bolo 159 titulov učebníc pre odborné predmety.
Popri tlačených reformných učebniciach mali učitelia a žiaci možnosť pracovať aj s ich digitálnymi verziami, a to vďaka webovému portálu eAktovka. Ministerstvo na ňom do teraz bezplatne sprístupnilo 59 titulov učebníc a ich prekladov. Okrem nich môžu nájsť žiaci a rodičia na portáli aj ďalšie voľne prístupné učebné materiály a odporúčanú literatúru.
Skvalitniť výučbu pre žiakov so špeciálno výchovno-vzdelávacími potrebami sa podarilo zabezpečiť prepismi 17 reformných učebníc do Braillovho písma, pričom časť týchto učebníc bola spracovaná aj v elektronickej podobe prístupnej pre slabozrakých žiakov na CD nosičoch.
Michal Kaliňák
hovorca ministra
 

Vyberte región